` Mercedes-Benz - prodaja vozila u BiH
   

Rekordno učešće vozila sa zvijezdom u BiH

Mercedes-Benz je povećao učešće u ukupnom broju registriranih vozila na rekordnih 2,5%. Uprkos padu ukupnog broja registriranih novih vozila u Bosni i Hercegovini, udio premium segmenta je u porastu u posljedenje dvije godine. U povećanju broja registriranih vozila Mercedes-Benza značajnu ulogu odigrale su aktivnosti novog menadžmenta AUTOlinea. Najbolje rezultate u 2012. godini imaju nova M-klasa, limuzine E i S-klase, te nova B-klasa.

Pozicija Mercedes-Benza tokom prvih pola godine znatno je unaprijeđena u odnosu na protekle godine. Naime, u prvih šest mjeseci 2012. godine Mercedes-Benz je ostvario učešće od 2,51% u broju registriranih novih vozila u Bosni i Hercegovini, što je na našem tržištu rekord za vozila sa zvijezdom. U skladu s tim, u prvom polugodištu 2012. godine, učešće vozila marke Mercedes-Benz u premium segmentu povećano je na 30,2%. U odnosu na isti period 2011. godine, porast je iznosio skoro 10 procentnih poena, s 20,9% udjela u premium segmentu registriranih novih vozila (vozila marki Mercedes-Benz, Audi, BMW).

Prema zvaničnim podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), u prvom polugodištu 2012. godine registrirano je 4.348 novih vozila. Ovaj broj registriranih novih vozila je znatno manji nego u istom periodu prošle i pretprošle godine, kada je za prvih šest mjeseci registrirano 5.162, odnosno 4.539 vozila. Pad od 15,8%, odnosno 4,2%, objašnjava se lošom ekonomskom situacijom u zemlji. Ipak, broj registriranih premium vozila je u porastu. Tako je u proteklom polugodištu registrirano 361 vozilo nevedenih marki, za razliku od 320, odnosno 246 vozila u istom periodu u toku prethodne dvije godine.Za izvrsne rezultate zasigurno je zaslužna kombinacija novih modela i atraktivnih prodajnih akcija. Tako je dobre rezultate dala prodajna akcija za Mercedes-Benz E-klasu, koja se nastavlja do kraja godine. Kupcima se, u okviru posebne ponude s paketom Exclusive, nudi ušteda od 12.425 KM. Ipak, najtraženiji model je nova M-klasa, koja je u Bosni i Hercegovini predstavljena u novembru, prošle godine. U prvih šest mjeseci, put do domaćih kupaca našlo je 40 primjeraka Mercedes-Benzovog najpopularnijeg SUV-a. Izvrsni prodajni rezultati zasigurno su odraz i posebno atraktivnog cjenovnog pozicioniranja novog modela, s povoljnijom cijenom u odnosu na prethodni model, a nižom u poređenju s tržištima u okruženju. Među bosanskohercegovačkim kupcima tradicionalno su omiljeni Mercedes-Benzovi terenci. Atraktivna ponuda Merecedes-Benza u SUV segmentu ove godine bit će obnovljena novim GLK, GL i G-klasom, za koje već postoji interes u domaćim prodajnim salonima.

U segmentu velikih luksuznih limuzina i dalje dominira S-klasa s ukupno 9 registriranih primjeraka. Za ovu Mercedesovu limuzinu kreirana je prodajna akcija, u okviru koje je S-klasa s Business paketom dostupna s ukupnom cjenovnom prednošću od 15.835 KM. Interesovanje vlada i za novu B-klasu, što potvrđuje 13 registriranih primjeraka. Reakcije kupaca na novi Mercedesov kompaktni Sports Tourer su izuzetno pozitivne, a dobri prodajni rezultati sigurno su odraz i posebno atraktivne ponude s bonus premijom, koja iznosi čak 5.475 KM.