` Mercedes-Benz GLA
   

Mercedes-Benz GLAObjavljivanjem slika modela GLA, Mercedes je najavio svoj veliki novitet koji je i zvanično spreman za predstavljanje na Sajmu automobila u Frankfurtu. Radi se o malom crossoveru baziranom na novoj generaciji A-klase. Naravno, dimenzije su malo izmijenjene u odnosu na kompakta, pa je GLA dug malo više od 4,4 metra, širok je 1,8 metara, a u visinu broji gotovo 1,5 metar.

Pored toga što je povećan u odnosu na kompakta, GLA je dobio veće točkove, nešto drugačije prednje i zadnje farove, te specifične dodatke na karoseriji koji ga odvajaju od klasičnih kompakta. Automobil se stoga prilično razlikuje od modela na kojem je nastao, mada sve maske padaju kada se otvore vrata jer je kabina doslovno prenesena iz manjeg modela. To svakako nije loše, jer je kabina A-klase jedna od najugodnijih i najpotpunijih na tržištu, pa smo sigurni da će u GLA uz nekoliko ekskluzivnih detalja (kao što je koža na konzoli i na vratima, te drvo na konzoli), biti dovoljno luksuzno da se sa ponosom može nositi trokraka zvijezda na prednjem poklopcu. Mercedes je nastavio sa jedinstvenim stilom, pa GLA gotovo liči na neki konceptni automobil. Prelomljeni oblici ukomponovani su sa neobičnim izgledom farova i sa uskim staklenim površinama što svakako pruža ozbiljniji karakter vozilu. Čak se na slikama čini većim nego što jeste, a ne sumnjamo da će tako biti i uživo.

Kupci mogu birati između četiri motora (dva dizelska i dva benzinska), sa rasponom snage od 136 KS (2,2-litarski dizelaš) do 211 KS (dvolitarski turbobenzinac). Također, moguće je naručiti i pogon na četiri točka 4Matic koji uz dvolitarski turbobenzinac omogućava ubrzanje do 100 km/h za 6,5 sekudni, što je duboko u klasi hothatcheva. Pogon na četiri točka moguće je naručiti isključivo uz snažnije modele (GLA 220CDI i GLA 250), 
a uz ovaj pogon, GLA se može opremiti i sistemom pomoći prilikom spuštanja niz veću padinu, te uz potpuniji pogon 4Matic sa posebnim načinom rada off-road. Očekujemo ovaj automobil na cestama već početkom sljedeće godine.