` Mercedes-Benz predstavio novu E-klasu
   

Mercedes-Benz predstavio novu E-klasuMercedes-Benz predstavio je novu E-klasu. Duhovno smjestena izmedju Mercedesovog najprodavanijeg i najluksuznijeg modela, nova generacija popularnog sedana ocigledno donosi veliki zaokret u odnosu na prethodnike. Ipak  cini se da je i postala jako slicna modelima S i C mada je to i bilo ocekivano s obzirom na to da je nova Mercedesova dizajnerska filozofija prilicno uspjesno predstavila novu generaciju modela. E-klasa je jedan od posljednjih automobila koji stize prateci formu C-klase i S-klase. Iako mozemo dugo pisati o njenom izgledu ipak je najbitnija karakteristika u ovom slucaju smanjeni koeficijent otpora zraka na svega 0.23 Cd sto je bolje od svih drugih auta u klasi.

Mercedes je radikalno unaprijedio sve elemente u odnosu na prethodnika. To najbolje mozemo vidjeti u kabini gdje je dominantan veliki displej iza volana koji se prakticno proteze sve do centra konzole. Iako je podijeljen na dva dijela: jedan predstavlja tablu sa instrumentima a drugi sluzi za pristup infotainment sistemu veliki displej osigurao je minimalnu integraciju tastera u kabinu.

Tako je i ostalo dovoljno prostora koji su Mercedesovi dizajneri iskoristili za kreiranje modernih oblika i integrisanje impresivnih materijala kao sto su koza, drvo ili interesantno dekorisana plastika. Mora se reci da je ovakva kabina u novoj E-klasi definitivno i najimpresivnija do sada. Cak je mozemo porediti i sa onim sto vidimo u S-klasi.

U svakom slucaju, E-klasa donosi LED prednja svjetla, napredni sistem kontrola na volanu kojima se upravlja kliznim pokretima prstom kao na pametnim telefonima, zvucni sistem Burmester 3D, kao i ambijentalno osvjetljenje sa 64 razne boje svjetla.