` Mercedes-AMG razvija hiperautomobil s motorom bolida Formule 1
   

Mercedes-AMG razvija hiperautomobil s motorom bolida Formule 1Godina 2017. će biti veoma značajna za AMG, koji slavi svoj 50. rodjendan. Tim povodom će u saradnji s Mercedesom proizvesti hiperautomobil s motorom bolida Formule 1.

Izvor blizak kompaniji je potvrdio dolazak novog automobila tokom utrke za Veliku nagradu Belgije proteklog vikenda. Dodao je da je dizajniranje u finalnoj fazi, nakon čega slijedi faza razvoja.

Automobil će pokretati isti 1,6-litarski V6 motor koji koristi aktuelni Mercedesov bolid W07 F1. Razvijat će 900 KS zahvaljujući dodatnom turbopunjaču. Taj motor će biti proizveden u Mercedesovom postrojenju u Velikoj Britaniji.

Kao sto je to slučaj s drugim automobilima ovog tipa, dodatnu snagu će osigurati električni motori, koji će isporučivati 160 KS. To znači da će ukupna snaga automobila sa masom oko 1.000 kg iznositi 1.060 KS.

Karoserija će biti fokusirana na aerodinamiku. Automobil će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 2,5 sekundi, a maksimalna brzina će iznositi 354 km/h. Potencijalni kupci će morati izdvojiti oko 5 miliona dolara.