` Mercedes-Benz najbolji Premium Brend 2016
   

Mercedes-Benz najbolji Premium Brend 2016. godineKroz proteklu godinu, preko od dva milijuna vozila s trokrakom zvijezdom pronaslo je svoje nove vlasnike i vinulo Mercedes- Benz u sam vrh premium segmenta 2016. godine, pa je tako Mercedes-Benz proglasen za najbolji Premium Brend 2016. godine.

Mercedes je lani prodao gotovo 2,1 milion vozila u svijetu, za 11,3 posto vise u odnosu na 2015. godinu, saopćila je u ponedjeljak krovna kompanija Daimler. Time je ta kompanija sa centralom u Stuttgartu vratila čelnu poziciju izgubljenu 2005. od minhenskog suparnika.

Vanrednom rastu kupovine Mercedesa, posebice u Kini i Europi, zahvaljujemo vodeći polozaj u segmentu luksuznih vozila, rekao je direktor Daimlera Dieter Zetsche, i dodao da je Mercedes postigao najbolju prodajnu godinu sesti put zaredom.

Zbog povećanog rasta na kineskom marketu, Mercedesova prodaja povećala se za 26,6 posto u godini dana. Grupa je dvoznamenkasti rast prodaje ostvarila i u Europi, za 12,4 posto, dok se američko poslovanje neznatno smanjilo, za 0,8 posto.

Daimler je takodje izvijestio o rekordnoj prodaji svog kompaktnog modela Smart, čija je prodaja porasla 21 posto u odnosu na 2015. godinu, dostigavsi 144.500 prodanih vozila u svijetu.